Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θα προχωρήσουμε αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις»

Την περιφρόνηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ενόψει της ΔΕΘ. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου:«Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρει αδιαφορώντας για οποιεσδήποτε αντιδράσεις». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή, όπως συμπέρανε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος «θέλει και πιστεύω ότι θα προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εκκρεμεί».

Κοινή συνισταμένη στα υπομνήματα και τις αξιώσεις που προβλήθηκαν από τη μεριά των εργοδοτών είναι η ολόπλευρη στήριξη των επιχειρήσεων με κάθε είδους κίνητρα και παρεμβάσεις στο όνομα της στήριξης της απασχόλησης και της εξόδου από την κρίση. Στο ίδιο πλαίσιο αξιώνουν εντατικοποίηση και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τα εργασιακά δικαιώματα, την Υγεία, την Παιδεία. Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Οι βιομήχανοι της Β.Ελλάδας

Τη δραστήρια παρέμβαση του κράτους, αλλά και την μεγέθυνση των οικονομικών κινήτρων και κρατικών ενισχύσεων ζητούν από την κυβέρνηση οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Τα παραπάνω προκύπτουν από υπόμνημα που κατέθεσε χτες στον πρωθυπουργό η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, αντιπροσωπεία της οποίας είχε συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή ενόψει της ΔΕΘ.

Οι μεγαλοβιομήχανοι, προβάλλοντας τις αξιώσεις τους προς την κυβέρνηση και συνεχίζοντας, προφανώς, τις προηγούμενες αξιώσεις που είχαν εγείρει για ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους, με τη χτεσινή τους επιστολή ζητούν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, χάραξη ...στρατηγικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, οικονομικά κίνητρα, δημιουργία και δωρεάν παραχώρηση υποδομών κλπ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγαλοβιομήχανοι, αυτοί που στο όνομα της απελευθέρωσης των αγορών και του ελεύθερου ανταγωνισμού λεηλατούν και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων, οι ίδιοι, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για:

  • Το «πάγωμα» των δανείων και την κεφαλαιοποίηση των τόκων για δύο χρόνια.
  • Τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών.
  • Τη μόνιμη χρηματοδότηση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων.
  • Την κατάργηση της εισφοράς του 0,6%.
  • Τη δημιουργία κρατικού φορέα για το σχεδιασμό, παραγωγή και άσκηση βιομηχανικής πολιτικής για την ενίσχυση ευπαθών και δυναμικών κλάδων της μεταποίησης.
  • Την παροχή κατευθύνσεων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, αφού σε αντίθετη περίπτωση η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ «θα αποβεί καταστροφική για τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου στα Ακίνητα για τις βιομηχανίες.
  • «Την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων» (;) μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ελέγχων
  • Χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων με απλούστευση των σχετικών διαδικασιών

Στο ίδιο υπόμνημα διατυπώνονται έξι ακόμα «προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη», μεταξύ των οποίων λόγος γίνεται για επιτάχυνση των έργων μεταφορικών υποδομών, την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία «ζώνης καινοτομίας Θεσσαλονίκης», τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των υποδομών κλπ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

«Συνεννόηση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων» ζητάει και η πλειοψηφία της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ) στη γραμμή ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ και ΕΒΕΑ, στο υπόμνημα που έστειλε στον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ. Μεταξύ των άλλων το ΒΕΑ ζητάει πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου και παροχής εγγύησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), επιδότηση της απασχόλησης, κατά τις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων, ίδρυση ταμείου ανεργίας επαγγελματοβιοτεχνών λόγω της οικονομικής κρίσης. Ακόμη, ζητάει μείωση του ύψους του προϋπολογισμού προτάσεων στο πρόγραμμα ΠΕΠ Αττικής για τη μεταποίηση και γενικότερα προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο ΕΣΠΑ που δεν αποκλείουν τις επιχειρήσεις στην πράξη, αναστολή πληρωμής 6-12 μήνες των δόσεων δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008 εξυπηρετούσαν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις και ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων τους την τελευταία τριετία ήταν θετικός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ